Kígyók, siklók....

MENÜ

Elaphe schrenkii - Orosz patkánysikló - Amúrsikló

 

 

(saját kép, bébi)

 

Gabonasiklók után talán a legkönnyebben tartható faj az amúrsikló. Egy dolgot kivéve, a teleltetés számukra elengedhetetlen!

Élőhelye: Kelet-Ázsia, Korea, Délkelet-Szibéria.

Leírása: Talajlakó, de gyakran mászik fel fára, bokrokra a táplálék után. Hűvösebb nedves, mohás erdőkben található meg. Kiskorában világos szürkés alapon sötétebb barna foltokkal díszített. Felnőttkori színezete, fekete alapon sárga csíkok, vedlés után kékes feketén csillogó. Mérete elérheti a 170 cm is. Híresztelései ellenében, nyugodt nem harapós sikló. Etetésnél falánk ebből eredhet harapási baleset.

Tartása: Elég igénytelen, de ha a legjobbat akarjuk számára biztosítani, terráriumát rendezzük be mászó ágakkal, mohával, nagy vizes edénnyel a páratartalom biztosításához, aljzatnak pedig használjunk tőzeget, virágföldet.

 

 Hőigényük nappal 22-25 C éjjel 18-20C. Etetéséhez szinte minden jó, egér, patkány, hörcsög, kis csirke, de még a tojást is megeszi. Bőségesen kell táplálni, mert hosszú ideig kell teleltetni.

Teleltetés: szükséges 3-4 hónapos pihentetés. Az amúrsikló magától leáll a táplálkozással, ahogy érzi a hideg idő közelségét. Ami a lényeg, hogy jó erõben lévõ, teljesen kiemésztett állatokat teleltessünk! Néhány napon át hûtsük le a terráriumot, majd ezután rakjuk telelõhelyükre az állatokat. Egy nagyobb vászonzsákban, enyhén nyirkos moha és avar között 4-10 C-on, szellõzõvel ellátott, fa vagy mûanyag ládában gond nélkül áttelelnek. Vízakna, spejz, de szükség esetén a hûtõszekrény is lehet a telelõhely.

 

Asztali nézet