Kígyók, siklók....

MENÜ

Anatómiájuk

(kép forrása: Kornatter.de)

Betegségek

Atka:

Közülük eddig mintegy 250 fajt találtak hüllőkön. Az atkák befészkelik magukat a pikkelyek alá, leginkább a szem körül, és a kloáka környékén helyezkednek el. A sikló, ha atkás, sokat fürdik, és dörzsöli magát a tárgyakhoz. Az atkák ürüléke fehéres pontok formájában látszódik, maga az atka sötét színű. színük rendszerint barna, s így nagyszerűen alkalmazkodnak a környezetükhöz. Az atkák kettőst kárt okoznak. Egyrészt szívják a gazdaállatok vérét, szövetnedveit, másrészt számtalan baktériumos, vírusos betegségnek nyitnak kaput. A kígyón leggyakrabban előforduló atkafaj, az Ophionyssus natricis.

Gyógyítása: Frontline nevű készítménnyel lehet kezelni. Az állatot áttörölgetjük vele, szemét száját kihagyva, a terráriumot kipakoljuk, bespricceljük, majd száradás után visszarendezzük. Az itatót kivesszük a terráriumból 2-3 napra, mert ha a sikló belemegy, és a vízbe került készítményt megissza, akár elhulláshoz is vezethet. Nagyon jó készítmény még az Insecticide 2000 is.

(Felhasznált szakirodalom: Dr. Pénzes Bethen: Kétéltűek hüllők a lakásban)

Amőba:

A kígyók egyik legveszélyesebb és leggyakoribb bántalma, amelyet legtöbbször az Entamoeba invadens okoz. Az amőbák (átlátszó, lassan mozgó egysejtűek) világos protoplazmával körülvett sötétebb foltoknak látszanak. Megfesthetők 1 g jód és 2 g nátrium-jodid vizes oldatával: eleinte cseppenként oldjuk fel az anyagokat, majd egészítsük ki vízzel 100ml-re. Egy csepp oldatot keverjünk össze a vízzel és az ürülékkel. Az amőbafertőzés kígyóknál a leggyakoribb és rovarokkal vagy az emberi kéz által terjed leginkább. Kígyóknál közvetlenül a kloáka előtt érzékelhető kék folt és duzzanat az előrehaladott amőbafertőzés jele. Legtöbbször már csak ebben a stádiumban vesszük észre. A kígyóknak mintegy 20%-a ebben a betegségben pusztul el. Gyógykezelése: Paromomycinszulfát hatóanyagtartalmú Humatin sziruppal. A kígyó hosszméretétől függően szájon át 1-5 ml-ert, és kloákán át 1-3 ml-ert fecskendezzünk a kikoplaltatott hüllőbe, naponta. a terráriumi hőmérsékletet pedig emeljük 34-35 fokra.

Férgesség:

Fonálférgek (Nematoda) petéi általában oválisak, közepük sötétebb vagy apró féreg található bennük. A fonálférgességet testsúlykilogrammonként 10 mg fenbendazollal vagy lavamizolfoszfáttal kúrálhatjuk, amit öt napon keresztül szájon át adhatunk be. Vagy Vermox tabblettákkal kezelhetőek.

Az ostoros egysejtűek tisztán láthatóak a mikroszkóp 400x nagyításánál. Az ostorosfertőzés tünetei: táplálkozás hiánya, hányás, híg, rendellenes széklet és letargia.

Sajnos tapasztalatom is van a férgességről! A székletet furcsának tartottam nem a színe, hanem az miatt hogy fehér mozgó férgeket találtam benne. Azonnal elkülönítettem a siklót, mely ezt a kupacot produkálta. Próbáltam orvost elérni szombati napon, sajnos semmi sikerrel.  Aztán Csaszterhez fordultam, aki hála másnap erre járt és leoltotta Ivermektin-nel a siklómat. Mivel nem egyedül volt a terráriumban, onnantól kezdve a többi siklómat is figyelnem kellett, hogy elkapták-e a férgességet. A kúra alatt, egy dobozban tartottam, majd a következő széklet után, melyben már döglött férgek voltak, kifertőtlenítettem a dobozát is. Minden esetben mossunk kezet, fertőtlenítsük le, mert átvihetjük a másik állatunkra, sőt még emberre is fertőző! Hála a siklóm 1 oltás után helyre is jött!

(saját kép, ebben a székletben már az elpusztult férgek láthatóak)

Csillós véglények:

A betegég jelei lehetnek: - Rendellenes vedlés egyébként jól beállított hőmérsékletű és páratartalmú terráriumban.

- Táplálék visszautasítása.

- Fogyás, esetleg még jól evő siklónál is.

- Híg, bűzös széklet.

Gyógyítása: Klion tablettával. Receptre kapható tabletta, melyet az egér szájába helyezve adunk a siklónknak. Esetleg már előrehaladott stádiumban lévő, nem evő siklónál, töméssel adhatjuk be. Adagolása: Felnőtt példánynál (kb. 150cm) fél tabletta. Kicsi növendéknél (kb. 1 éves) negyed tabletta. Bébi siklónál, ceruzahegyni tabletta. 2x-i ismétlés elegendő szokott lenni.

Bélsárpangás:

Mikor a sikló egy jó ideje nem ürít, és elkezd ez látszódni is a testén, azaz megvastagodott rész látható rajta, akkor ezzel állunk szemben.

Gyógyítása: Kéz meleg vízben való fürdetés (1-2órát is akár), parafinolaj kloákába fecskendezés segíthet a dolgon. Ha ez sem válik be, akkor orvoshoz kell fordulni vele! Sajnos sok esetben, a késői beavatkozás halálhoz vezet.

(Kedves ismerősömtől, Tomnewman-től kapott kép, melyen jól kivehető, a boncolt siklóban visszamaradt bélsár.)

Kényszeretetés:

·         Néha szükséges táplálékot eröltetnünk a hüllőinkbe, ha azok nem esznek. Ne próbálkozzunk ezzel túl korán, és mindig igyekezzünk előbb megtalálni és megszüntetni azt az okot, ami miatt az állat nem eszik magától. A mesterséges táplálás rendkívül sok stresszel jár, és alkalmazása csak a legeslegvégső esetben ajánlott. Ezt végezhetjük pl. egy kis műanyag spatulával. Legjobb, ha a lecsapott egeret vízbe mártjuk, majd a kígyó száját kifeszítve, fejjel előre elkezdjük letolni a kígyónk száján. Ha már nyelő mozdulatokat tesz, sínen vagyunk, de van, hogy nagyon nehezen kezd el nyelni az állat. Ilyenkor kezünkkel lassan lemasszírozzuk a torkán. Ha nem hányja vissza az eleséget, talán pár tömés után magától is enni kezd az kígyónk. Másik lehetőség az egér pépesítése, majd fecskendővel befecskendezni a kigyó szájába.

(kép forrása: http://madcap.gportal.hu)

Kloáka előreesés:

Ha sikló kloáka nyílása ki van tágulva, és kilóg belőle egy „húsdarab”. Gyógyítása: Segíthet a betadinos vagy a kamillás kezelés, de feltétlenül vigyük orvoshoz!

(Ismerős siklóján jól látható az előreesés, saját kép)

Megfázás:

Ha sikló kattogó hangot hallat és tátog.

Gyógyítás: emelni kell a hőfokot a terráriumban, esetleg este is működjön a melegedő lámpa.

Táplálék berothadása:

Mivel változó test hőmérsékletű "hidegvérű" állatok, az emésztéshez szükségük van a magas hőmérsékletre, hogy az emésztőenzimjeik működjenek. Ha ez nincs meg, akkor a táplálékban jelenlevő baktériumok kezdik el lebontani azt, és egyrészről mindenféle toxinokat termelnek, másrészről meg elszaporodva az állatot is megbetegítik, aki akár bele is pusztulhat.

Rák:

Nagyon ritka, hogy észrevesszük még élő kígyón a tumort, sajnos általában már csak boncolás után derül fény a halál okára. Néha mégis észrevehető a kígyó bőrén kidudorodó kis daganat. Fontos, hogy kövessük nyomon a kígyó állapotát, vizsgáljuk meg, hogy a tumor nő, vagy stagnál. Sajnos többet nem tehetünk az állatunkért.

(Kedves ismerőstől, Jocitól kapott kép. A képen jól kivehető a daganat, melynek megjelenésétől számítva, nagyon rövid időn belül elhalálozott a sikló.)

Szemfertőzés:

Alkalmanként megkaphatja kígyónk a szemfertőzést. Tünetei a zavaros vagy beesett szem. Mielőbbi kezelés szükséges, mert elvesztheti látását. A szem gyulladása előjele lehet egy bel szervi betegségnek is. Szemén kialakulhat dudor hólyag is. Mielőbb keressük fel állatorvosunkat!

Szájgyulladás:

Stomatitis utal a kígyó szájának gyulladására. Gyakorlatilag minden fajta állatnál előfordul, de ez messze a leggyakoribb a kígyóknál. Általában a száj egy részénél indul, de gyorsan átterjed az íny, a nyelv és a szájpadlásra is. Létrehoz egy fehér, vastag anyagot a szájban. Kezelés nélkül a kígyó abbahagyja a táplálkozást, s ez halálához vezethet. Nem fog enni, mert egyszerűen túl fájdalmas neki az étkezés. Antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

(kép forrása: http://www.kingsnake.com/snakegetters/demo/vet/)

Tojásrakási problémák:

Néha vannak nősténysiklók, melyeket a tojásrakás megterheli, még ha elég idősek is a tojásrakáshoz. Eleve fiatal állatot ne pároztassunk, ne terheljük le a szervezetét, mert akár bele is pusztulhat! Nálam a következő történt; Ariadné siklóm sikeresen párzott, majd minden gond nélkül szépen ki is hordta a tojásokat. A tojásrakás is simán beindult, majd másnapra leállt. A tojások még mindig szemmel láthatóan nőttek a testében, és a szűk hely miatt keresztbe fordultak. Orvoshoz fordultam, injekcióért, de mivel látható fájásai voltak a siklómnak, nem ajánlotta az oltás beadását, mert az még erősebb fájást okozott volna, melybe bele is szakadhatott volna. Teltek a napok és csak napi 1-1 tojást rakott le. Nagy nehezen letojta az összes tojást, azonban a kloákája megrepedt a nagy tojások miatt. Sokfelé érdeklődtem mit tehetek, sajnos rossz híreket kaptam, nagyon sok eset van, amikor bele pusztul ebbe az állat.  Az én siklóm sem eszik magától, azóta tömnöm kell, a kloákáját meg Betadinnal kenegetem. Valószínűleg a kloákája miatti fájdalom elkerülése végett nem eszik, hogy székelnie se keljen.  Ha szerencsém van, akkor idővel felépül, és utána kedvencként tartom csak tovább, szaporításba többé nem fogom be. Remélem a legjobbakat! (Sajnos bekövetkezett amire számítottam, de reméltem, hogy mégsem így lesz: Ariadné minden erőfeszítésem ellenére, elhalálozott! )

(saját kép, a képen jól látható a kloáka megrepedése és a vastag hegesedés)

Születési rendellenességek:

Néha sajnos előfordul, hogy a születendő kissiklónak baja van, rendellenességgel születik. Ez lehet gerincpukli, mely a siklón jól kivehető deformitás. Jó esetben elnövi, de többnyire sajnos megmarad az állaton. Kedvencként még tovább tartható, mert életében gondot nem okozó betegség, de szaporítani az ilyen állatot nem szabad!  Másik jól látható rendellenesség, a fej duplázódása, sziámi ikrek kikelése. Többnyire életben maradó siklóról beszélünk, sokszor mindkét fején át képes enni.

Tályog:

A kloáka környékén, ivarszervnél alakul ki a legtöbbször. Műtétet kell végre hajtani a siklón. Kinyitják és kitakarítják a sebet, majd összevarják.

(saját kép)

(saját kép)

 

Asztali nézet