Kígyók, siklók....

MENÜ

Gyakran ismételt kérdések!Rengeteg olyan email-t kapok, melyekben többször is találkoztam már az alábbi kérdésekkel, ezért úgy döntöttem elkezdem megírni ezt a GY.I.K. részt is.1) A megvásárolt siklót, berakhatom-e a már meglévő siklóim közé?


- Soha ne tegyük össze őket rögtön! Hazavitel után maradjon karanténban, legalább 2 hétig. Ez idő alatt van időnk megfigyelni a széklete állagát és szagát is (bűzös híg széklet bajt jelenthet). 2 hét alatt 2x megetetjük, ha rendesen evett nem hányt vissza, a széklete is rendben van, akkor összerakhatjuk a már meglévő siklóinkkal. Azonban, ha még biztosabbak akarunk lenni a dolgunkban, várjunk meg egy vedlést is. Az egészséges sikló minden gond nélkül vedlik, míg egy beteg siklónál a vedlés általában csak cafatokban jön le, rosszabb esetben még úgy se, csak segítséggel.2) Gabonasiklót tarthatok-e más fajta siklóval?


- Tartható, de nem minden esetben! Például, evergladesi, williamsi, sárga, fekete, sávos, szürke, texasi patkánysiklóval igen. De orosz patkánysiklóval (amur) nem, mert ez a faj a hűvösebb és magasabb páratartalmat szereti! Királysiklóval sem lehet, mert az meg kannibál hajlamú és vagy lefojtja, vagy akár meg is eheti a gabonasiklónkat. Minden esetben olvassunk utána az adott faj tartási körülményeinek, hőfok, pára, kannibál hajlam… és csak azonos klímájú és vérmérsékletű fajokat tartsunk együtt!3) Milyen sűrűn kell etetnünk a siklónkat?


- Több olyan levelet is kaptam már, melyben leírtátok, hogy azt a tanácsot kaptátok, hogy elegendő 2 hetente, vagy havonta etetni. Nem értek vele egyet! A gabonasikló anyagcseréje ettől jóval gyorsabb. Étkezés után 3-4 nappal már ürítenek. Ezért a heti 1x etetést tartom normálisnak. Havonta, csak a lassabb anyagcseréjű kígyókat etetjük, mint például a 2-3 méteres óriáskígyónkat, mely már eleve nagyobb eleséget kap, és tovább tart annak a kiemésztése.4) Kell-e minden nap párásítani a terráriumot?


- Ez kicsit sokoldalúbb annál, minthogy egyszerűen válaszoljak….Ha a lakásunk iszonyat száraz klímájú akkor a terráriumunkban is nehezebb tartani a megfelelő páratartalmat. Ha azonban magasabb páratartalmú a lakásunk, ez inkább tégla házakban jellemző, akkor a napi permetezés nem szükséges. De a terráriumban lényeges, hogy nagy, lapos vizes edényt használjunk! Minél nagyobb az edény, annál nagyobb területen párolog majd a víz is. Nálam magasabb a lakás páratartalma, ezért elég a vizes edényből elpárolgó víz mennyisége is, de vedlésnél rá szoktam segíteni némi spricceléssel.

5) Vannak-e eladó siklóid, és ha igen hogyan tudok választani?


-  A honlapomon mindig nyomon követhető a kicsik kelése, vagy, hogy éppen tudok –e eladó siklóról! Az ELADÓ topik alá kell minden esetben benézni! Ha valami megtetszik, akkor írni kell számomra egy mailt, melyben megírod a kép számát. Mindig jelölni fogok minden egyes képet (siklót), egy betűvel és egy számmal, a könnyebb eligazodásért. De természetesen, személyesen is meg lehet tekinteni az állatokat és kiválasztani a leendő kis kedvencedet!

 

6) Csak gabonasikló tenyésztéssel foglalkozol? Mióta vagy tenyésztő?

- Előjáróban annyit, hogy tenyésztéssel még csak második éve foglalkozom. Ez idő alatt még nem érzem magam tenyésztőnek, ahhoz sokkal több idő kell, hogy valaki azzá váljon, 10-20 év szerintem! Ha valaki, azért mert 1-2-szer sikeresen szaporított, tenyésztőnek vallja magát, az szerintem alapjában elmond mindent az illetőről! Eddig sikeresen a gabonasiklót szaporítottam, idén sikerült a házi siklókba is beleásnom magamat, jelenleg keltetőben vannak a tojásaik. Ez 2 fajt jelent a Capensis és a Fuliginosus fajt. Idén próbálkozom a hibrid siklókkal is, azaz van egy nőstényem, akit több hímmel is összeraktam, és kíváncsian várom, hogy vajon milyen siklók kelnek majd ki a tojásból. Ha ebben is sikerélményem lesz, akkor jövőre még jobban beleásom magamat a hibridek szaporításába. Ez hosszadalmas lesz nem 2-3 év, mert szeretném majd a hibrideket is tovább keresztezni, és új színeket létrehozni! Volt párzás a királypitonjaimnál is, de sajnos ezt még nem követte tojásrakás. Legtöbb siklómat pici kora óta nevelgetem, így várat még magára a királysiklók családja is. Túl picik még a szaporításhoz, így azt még nem tudhatom magamévá. De természetesen a terveimbe van véve, hogy amit tartok fajt, azt majd mind tenyészhessem is!

7) A nemeket hogyan állapítod meg?

- Egy nagyon kedves barátnőm, aki már régebb óta tenyészt gabonasiklókat, megtanította nekem az úgy mond kipattintós módszert, és a szondázást is (A gabonasikló tartása rész alatt erről láthattok képet is). Ebben aztán megerősített, egy nagyon megbízható tenyésztő barátom is. Gyakoroltam a saját siklóimon, és ma már biztos kézzel meg tudom nézni a nemeket. Bébi korban használom a kipattintást, majd nagyobb siklóknál a szondázást. Többször is előfordult már, hogy kaptam képeket e-mailben, hogy nézzem meg minek tűnik az állat. Ez a napokban is megesett, és előre elmondtam csak tippelni lehet így, a biztos módszer a szonda, de a kép alapján oldalnézetből nekem inkább nősténynek tűnik a kis sikló.  Pár nap múlva kaptam egy levelet, melyben leírta a gazdi, hogy megszondáztatta a siklóját és nőstény. De így is azt vallom, hogy a tuti a szonda, pici korban pedig a pattintás!

 

Asztali nézet