Kígyók, siklók....

MENÜ

Panterophis guttatus guttatus

A gabonasikló a pikkelyes hüllők rendjének a kígyó alrendjébe, ezen belül a siklók családjába tartozik. Elterjedési területe az Amerikai Egyesült Államok délkeleti része, New Jerseytől Florida déli csücskéig, nyugat felé Texasig. Általában csak 100-150 cm-re nő, de a rekord hossz 182 cm volt. Rendkívül változatos színekben fordul elő. Gyakran található mezőgazdasági épületekben, rágcsálókra vadászva, nevét is innen kapta, gabona illetve kukoricasikló.  Tartása viszonylag egyszerű, kezdő terraristáknak is ajánlott!

Tartása:

Egy kifejlett párnak 80x40x40 területű terrárium szükséges. Ettől nagyobb terrárium persze csak még kényelmesebb „lakást” jelent nekik. Aljzatnak használható, virágföld, tőzeg, fakéreg és még számos lehetőség közül választhatunk. Minden esetben tegyünk be neki bújóhelyet ,  vizesedényt (akkorát, amibe beletekeredve kényelmesen elfér, mert időnként szeretnek fürdeni), és mászóágat.  A rejtekéül szolgáló hely akkora legyen, amibe ha bemegy, hozzáérjen a teste, 2 falához, mert ez biztonságérzetet nyújt neki.  A mászóágak a sikló testének 2x-es vastagsága legyen. Ez segít a kígyónk vedlésében is.  Ha a terráriumba hátteret is készítünk, ezen is szívesen csúszik a siklónk. Feltétlenül fertőtlenítsünk minden tárgyat, melyet a terráriumba teszünk! Nappal legyen a 26-28 C, este pedig 21-23 C. Ezt elérhetjük megfelelő megvilágítással, watt számot emelve vagy csökkentve. Terráriumunk legyen megfelelően szellőztetett. Díszítéshez használhatunk strapabíró növényeket, műnövényeket. Baby siklóinkat megfelelően szellőző kis dobozban, kis terráriumban tartsuk, papírtörlő aljzattal a legcélszerűbb, ivóvíz mindig legyen előttük!

(Saját kép)

Táplálás:

Mindig az állatnak megfelelő méretű rágcsálóval etessünk! Baby siklónkat napos illetve szopós egérrel etessük. Majd rátérhetünk a pattogós méretre, aztán a felnőtt egyedekre. Etethetünk patkánnyal is, és hörcsöggel, csak az utóbbival vigyázni kell, mert hizlal.  Én kis siklóimat heti 2x 1, vagy heti 1x 2 napos egérrel etetem. Felnőtt siklóimat pedig heti 1 felnőtt egérrel.  Néha a változatosság kedvéért megkínálom őket hörcsöggel is. A gabonasiklók nagyon falánk állatok, vigyázzunk a túletetéssel, ez visszahányáshoz vezethet! Ha egy helyen több állatot tartunk, akkor csipeszről vagy külön dobozolós módszerrel etessük, azaz válasszuk el az állatainkat! Etethetünk fagyasztott rágcsálóval is, ilyenkor azt szobahőmérsékletűre vagy testmelegre olvasszuk ki!

(saját kép)

Szaporítás:

Siklóink nemét többféleképpen megtudhatjuk.

-Ránézésre, mely elég kis százalékban biztos módszer, a hím farka hosszabb, a farokban rejtőző hemipéniszének köszönhetően. A nőstény farka hirtelen szűkül.

- Átvilágítás. Egész kicsi korban a világos színű siklóinkat ha erős lámpafény elé teszzük, a hím siklóban látni lehet a hemipéniszt, pici piros csík formájában.

-Kiskorban a kipattintós módszerrel, melyet én személy szerint, csak is hozzáértő személyre bíznék, ugyanis sérülhet a nemi szervük.

-A legbiztosabb módszer pedig a megszondázás. Hím állat esetében a szonda akár 15 farokpalyzs mélységig felcsúszhat, a nőstények esetében 3 farokpajzs mélységig. Ezt is szakemberre bízzuk! Nem megfelelő kezekben, fogamzásképtelenné tehetjük állatunkat, de akár elpusztuláshoz is vezethet.

Ha meg van a hím és nőstény siklónk, szaporítás előtt teleltessük, (én személy szerint nem teleltetem az állataimat).  Igazából ezt azért alkalmazzák, hogy nagyobb számú tojás legyen majd a párzás végeredménye.Teleltetés úgy zajlik, hogy koplaltatjuk őket minimum 3 hétig, hogy az emésztőcsatornájuk teljesen kiürüljön, majd november december táján a hőfokot fokozatosan 8-13 C körülire csökkentjük, és sötét helyre tesszük kígyóinkat. 1-2 hónapig így altatjuk őket, csak vizet adunk nekik. Majd fokozatosan emeljük a hőmérsékletet és világos helyre tesszük őket, így ébresztve a teleltetésből. Az ébresztést követően 2 héttel, etetni kezdjük őket ismét, majd ha levedlenek, össze lehet őket ereszteni.

A párzás úgy zajlik, hogy hím követve a nőstényt, a hátára kúszik, és "simogató" mozdulatokkal udvarolni kezd. Majd megtörténik a párzás, mely a lenti képen jól kivehető.

(saját kép)

A sikeres párzás után a nőstény sikló étvágya megnő (ez lehet az ellenkezője is, hogy eddig még jól evő siklónk, koplalni kezd), etessük 2-3 hétig annyiszor amennyi táplálékot elfogad! Ezt követően az étkezése alább hagy, mert a testében növekvő tojások nem hagynak helyet a táplálkozáshoz. 1.5 hónap múlva a siklónk levedlik, ilyenkor helyezzük el terráriumában a tojatódobozt,  melyben lazán elhelyezett nedves tőzeg van, ebbe fog a nőstényünk tojást rakni. Erre kitünő szolgálatot tesz egy műanyag doboz tetővel, melyre szellöző lyukakat, és egy kis "kaput" vágunk, melyen be tud csúszni a nőstény siklónk. Kb. 45-60 nap múlva 11-20 tojást tesz, de lehetséges a nőstény korától és méretétől függően 6-30 tojás is. A tojások hosszúkásak, bőrszerű, rugalmas héjuk van.Tojásrakás közben ne zavarjuk a siklónkat, miután végzett, a tojásokat tegyük mielőbb keltetőbe! A tojásokat úgy vegyük ki a tojásrakó dobozból, hogy azokat ne forgassuk el!  Én egyesével kivettem a nőstény alól, mert egy kupacba tojt és úgy nagyon erősen összetapadnak a tojások. Azonban előfordulhat, hogy a nőstény siklónk eltúrja a tojásokat, még mielőtt azt kivennénk, és az embrió megtapadása alulra kerülhet, ami keltetésnél nem jó mert belefullad a tojásba. Ezt egy egyszerű módon ellenőrizhetjük, minden tojást világítsunk át erős lámpával (ledlámpa, telefonok lámpái tökéletesek a célra), és nézzük meg hol helyezkedik el a kis piros pöttyünk, melyből apró kis vékony erek futnak szét. Azt a részt felülre forgatva kell a tojást a keltetőbe helyezni!

1

(Saját kép)

(Saját kép)

Házilag készíthetünk keltetőt, nagyon egyszerű módon. Egy használaton kívüli akvárium, akkora üveglap mely lefedi és egy akváriumi fűtő kell hozzá. Feltöltjük 1/3 részig vízzel. Beleteszünk téglát, vagy valamit, amire rá tudjuk majd helyezni a tojásokkal teli dobozunkat. Én a tojásoknak, fagyi dobozt raktam félre. A fagyis doboz aljára, nedves vermikulitot tettem, úgy 2 cm mélyen. Ebbe helyeztem a tojásokat úgy, hogy csak pici mélyedést alakítottam ki nekik, csak akkorát szükséges, hogy a tojások ne tudjanak odébb gurulni. A dobozt ráhelyezzük a téglára. Beállítjuk az akváriumi fűtőt úgy, hogy a bent lévő levegő 27-28 fokos legyen. Ez nálam 30 fokra állítva volt meg, de ezt érdemes minden esetben bemérni, mert függ a légtér nagyságától is. Lefedjük az akváriumot az üveglappal, akkora rést hagyunk csak szabadon, ahol éppen kijön a fűtő vezetéke. Ezt a szellőzés miatt hagyjuk meg. Legvégül megemeljük az akvárium egyik oldalát, hogy az üveglapon megülő cseppek ne közvetlenül a tojásokra cseppenjenek. Kelést megelőzően, gumizzunk szúnyoghálót a dobozra, hogy a kikelő siklók nehogy a vízbe essenek és megfulladjanak.

(saját kép)

27-28 fokon 50-70 nap múlva kikelnek a baby siklóink. NE KELTSÜNK MAGAS 30-31 HŐFOKON! Látható betegséget okozhat, mint például a gerinchiba. Rejtettet, például nőstény esetében, nem fog tudni termékeny tojásokat rakni, vagy eleve nehezen fog tojni. Hímeknél pedig akár terméketlenséget.

(saját kép)

 

Asztali nézet