Kígyók, siklók....

MENÜ

Terrárium készítése házilag, avagy, ahogyan én készítem a kedvenceim lakosztályát!

 

Első lépésként azt tanácsolom, járjunk utána, hogy az adott siklónak, kígyónak, akinek a terráriumát készítjük, hol érzi jól magát. Amennyiben nagyon magas párát igényel a tartása, érdemesebb üvegterráriumot készíteni neki. Ha gabonasiklónak készítjük, választhatjuk a bútorterráriumot is. Mivel én főleg ezt a fajt tartom és a lakás már meglévő bútorát alakítottam át először, így a bútorterrárium elkészítését osztanám meg veletek.

Nem kell asztalosnak lenni ahhoz, hogy szép terráriumot barkácsoljunk össze, lásd példámat, 3 gyermekes anyuka vagyok és meg tudtam csinálni én is.  Az első terráriumot a fiaim után megörökölt legóspolcból alakítottam át. Megjegyzem ezt a polcot is anno mi gyártottuk nekik a férjemmel.

 

 

Mivel csak 30 cm mély volt, ami terráriumnak nagyon kicsi, így szabattam le OBI-ban 50 cm mély 120 cm hosszú bútorlapokat. Kicserélve a keskeny polcot ez már elégséges volt egy szép nagy terrárium elkészítéséhez. De azonban, mivel a szekrény a bejáratnál van és akadályozta volna a közlekedést, így jött az ötlet, hogy az ajtóhoz közel eső oldalát átlósan levágjam, és érdekes formájú terráriumot készítsek el. A következő képen ez már jól kivehető, itt már a felső terrárium készült.

 

 

 

A lecsapott oldalán a 30 mélység maradt, a másik végén azonban ki kellett egészíteni 50 cm mélységig a bútort, ezt is egyszerűen 20cm széles bútorlap hozzáerősítésével (kis fémvasalással könnyen megoldható) végeztük el. Amint megvolt az alap a bútorlapból, 2x2cm es farúddal merevítettem meg a kilógó sarkot. Szellőzés céljából én köröket vágtam a terrárium oldalába (lehet kapni fúróra szerelhető kör alakú fűrészlapokat) és ezekre egyszerű lefolyó szűrőt csavaroztam fel. Használhatunk azonban rácsokat is és még számtalan megoldás létezik egy szellőző elkészítéséhez. Már csal előre kellett egy 3cm magas lécet csavarozni, hogy a majd betöltött aljzat, ne folyjék ki. Erre a lécre került felszögelésre a sin is, melyben az üveg csúszik.

 

 

 

 Ez után jön a kicsit bíbelődős munka, a belső sziklás háttér elkészítése, de ha van egy kis szabad napunk, hamar végezhetünk vele.  

 

 

 

 

Anyagszükséglet:

 

-          Hungarocell; az adott 120x50x60-as terráriumhoz elég volt 3 tábla 4cm széles lap.

 

-          Műanyag ragasztópisztoly töltettel. Én OBI-ban vettem, de kreatívboltban is kapható, kis pisztoly alakú, aljzatba dugható szerszám, ami a bele töltött műanyag rudat olvadásig melegíti, ezzel könnyen lehet ragasztani bármit. Egy titok van csupán, hogy ne hevítsük túl, időnként húzzuk ki az aljzatból, mert a túlságosan forró műanyag beleolvad a hungarocell táblánkba.

 

-          Gipsz vagy beton, esetleg csemperagasztó.

 

-          Festék, színező paszta.

 

-          Lakk.

 

-          Szellőzéshez fémrács, vagy akár egy egyszerű lefolyó szűrő.

 

Szabjuk ki a hungarocell tábláinkat akkorára, amivel körbe tudjuk bélelni a terráriumunk hátterezni szánt falait. Ragasszuk be a lapokat. A leeső darabokat pedig ragasszuk fel olyan elrendezéssel, amit kitalálunk, hogy hova szeretnénk sziklákat, párkányokat készíteni. Szélesebb párkány alá ragasszunk még darabokat, hogy kellően alá legyen támasztva.

 

 

 

 

 

 

Amint ezzel megvagyunk, elkezdhetjük az éleket lekapargatni, alakítgatni, hogy elérjük a szikla kinézetét vele. Majd járatokat véssünk bele, imitálva a sziklák repedéseit.

 

  

 

 

 

 

Ha ezzel megvagyunk és már úgy látjuk ez lesz a végső kinézete hátterünknek, jöhet a piszkosabb munka. Én gipszel dolgoztam, de ha még erősebb hátteret akarunk, akkor betonnal vagy csemperagasztóval is lekenhetjük a hungarocell hátterünket. Jelzem nálam bevált a gipsz, hiszen karmaik nincsenek, melyekkel lekaparják, mint például egy szakálas agámának, vagy kaméleonnak. Ha ritkán tudjuk majd valami folytán takarítani kedvencünk lakását, akkor érdemes elgondolkodni az erősebb vakoló anyagon, hogy a rászáradt székletet is le tudjuk kaparászni a háttérről. Mivel én sűrűn takarítom őket, nedves szivaccsal le tudom mosni a gipsz alapú hátteremet is. Tehát, nagyon híg gipszes alappal, ecsettel, felkenetem egy vékony réteget, hogy majd a következő tejföl sűrűségű gipsz odatapadjon. Amint ez szépen megszáradt, ez szinte addigra megtörtén mire végig értem az egész terráriumon, elkezdtem kikeverni a sűrű masszát, és felvinni a háttérre. Én a kezemmel dolgoztam, nem használtam szerszámot, mert azzal nem éreztem rendesen, amit csinálok.

 

 

 

 

 

 

Gipszelés után, nyári melegben akár 2 nap alatt teljes kiszáradás várható, jöhet a háttér színezése. Erre a műveletre egyszerű temperát vagy falszínező pasztát használtam. A háttér színét mindig úgy döntöttem el, hogy milyen színűek a siklók, akik lakni fogják, tőlük elütő színt használjak, hogy ne vesszenek el a háttérben az állatok. Ebben az esetben szürke hátteret választottam, mert ide a nőstény siklóimat szántam, akik elég világos színekben (amel, creamsicle, copper, caramel, és normál) pompáznak. Egyszerű kiürült ablaktisztító palackba (spricokolós), kis temperát nyomtam majd vízzel higítottam. Ezzel az alapszínt festettem meg, mégpedig úgy, hogy nagyon világos alapot kevertem majd egyre jobban sötétítettem minden festés után, míg kellően elszórtan világosabb és sötétebb alapot festettem. Próbáltam ezzel is a sziklák színének váltakozásait imitálni.

 

 

 

Amint megszáradt a festék, ecsettel folytattam. Kis tálkába itt is árnyalatokat kevertem, de már sűrű anyaggal dolgoztam. Ecsettel az ütögetős technikával vittem fel a repedésekbe a színeket. Sötétebb színekkel dolgoztam, a sziklák alatt árnyékokat utánozva.

 

 

 

Száradás után nem maradt más, mint az egész háttér lelakkozása. Több féle dologgal próbálkoztam már én is, lehet kapni spray formában is lakkot, melyet csak ráfújunk egyenletesen, vagy a szalvétatechnikához használható ragasztólakk, ecsettel való felkenése is bevált. száradás után egyik anyag sem lesz mérgező kedvenceink számára, és mindkét anyag használatával, vízállóvá tesszük a hátterünket, ami a párásításokhoz, széklet lemosásához elengedhetetlen. Ez után már csak a díszítés marad, egy két növény elhelyezése, ami mögé bújni is tud a siklónak, bőven elegendő rejtekhelyet biztosít, pláne ha hátterünkbe is csináltunk kis barlangszerű helyeket, amiben össze tud tekeredni és biztonságban érzi magát az állatunk. Barlang készítésénél arra figyeljünk, hogy a kezünk kényelmesen beférjen, hogy aztán a takarításánál ne legyen akadály!

 

 

 

Az üvegesnél méretre vágatott üveget már csak egyszerűen be kell csúsztatni a sínekbe és készen is vagyunk a házilag barkácsolt terráriumunkkal.

 

 

 

 

Jó munkát mindenkinek!

 

 

 

Asztali nézet