Kígyók, siklók....

MENÜ

Pithon regius - Királypiton vagy Labdapiton

 

 (saját kép)

 

Élőhelye: Nyugat- és Közép-Afrikában honos. A királypiton 1-1,5 méter hosszú, éjszaka aktív kígyó. Az óriáskígyók családjába és az alsóbbrendű kígyók közé tartozik. Mintázata jellegzetes: a barna alapszínen sárgás ovális foltok díszelegnek. Nyugodt barátságos kígyók, védekezésképpen nem csapkodnak, hanem labda formában összetekerednek, fejüket is elrejtve.

Tartása: Nappal a hőmérséklet legyen 28-30 C, míg éjszaka 20-22 C is elegendő. Terráriumába rakjunk mászó ágat, vagy párkányokat! Friss, tiszta víznek mindig kell lennie a terráriumban. Az edény mélysége és nagysága az állat méretéhez igazodjon. Úgy tapasztaltam, hogy a királypitonok néha szeretnek hosszú időt tölteni a vízben.

 Szaporítása: Kora tavasszal párosodnak, majd a gravidsági idő után (kb. 3 hónap), 6-8 nagy tojást rak le. Siklóktól eltérően, saját maga kikelti a tojásokat (eléggé megterheli őket).  Az anyaállat a tojások köré tekeredik és közel 3 hónap alatt, izmai összehúzódásával és elernyesztésével hőt termelve kikölti őket. Emeljük a terrárium hőmérsékletét is 32 C-ra, ezzel is segítve az anyaállatot! Vagy tegyük a tojásokat keltetőbe!

 

Asztali nézet